Pie for a pie

spinatpai

 

Jeg liker paikonseptet. Det er så bra med retter som  funker i alle mulige smaksvarianter, og som dermed er supre hvis man har litt ymse rester i kjøleskapet. For hva skal du gjøre da? Lag pai.

Det eneste jeg aldri har blitt helt overbevist om på paifronten, er bunnen. Det kan være at det er fordi jeg ikke har laga bra nok deig, men jeg synes liksom alltid at det blir en litt bløt og klissete affære under alt det gode fyllet. Dette forandra seg imidlertid forrige uke, da jeg kom over en Jamie Oliver-oppskrift som gjorde alt lettere, mer effektivt og SJUKT mye bedre for meg. Filodeig, vet dere! Filodeig er svaret. Filodeig er tynt, det blir sprøtt, det går kjapt, det er enkelt, også ser pai med filodeig så utrolig mye FINERE og BEDRE ut! Jeg har allerede begynt å fantasere om alle “oooo” og “aaaa!” og “wooow” jeg skal få når jeg drar frem denne paien på en av sommerens park-heng. Jeg kommer til å være paikongen, og det kan du også bli.

Du trenger:

400 gram spinat

5 egg

300 gram fetaost

50 gram av en eller annen ost som smelter (helst noe med litt skarp smak, men vanlig gul funker også)

en halv rødløk

etpar fedd hvitløk

filodeig

Zest fra en halv sitron

salt, pepper, olivenolje (naturligvis)

oregano (gjerne fersk!)

Begynn med å steke spinaten. Ta ca en tredjedel i panna, og fyll på med mer ettersom den faller sammen. Legg en stekte spinaten til side, og sleng løken sammen med litt olje i panna. Stek det blankt, og la hvitløken surre med de siste minuttene.

Pisk eggene sammen, og smuldre i fetaost. Tilsett den andre osten, pluss spinat, løk, sitronzest, litt salt, og noen gode runder med pepperkverna. Har du fersk oregano kan du ta en neve, finhakke, og slenge i. Har du tørka oregano smuldrer du ca en spiseseskje oppi røra (du smuldrer det for å frigi mer smak! Du kjenner det på lukta med en gang, mmm).

Så var det filodeigen da. Som regel kommer den i flak på størrelse med a4-ark. Da tar du fire slike og legger dem på bakepapir slik at kantene overlapper, og det blir på størrelse med et a2-ark. Så gnir du forsiktig inn deigen med olivenolje, før du legger et lag til oppå. Løft hele sulamitten, med bakepapir og det hele, over i panna du stekte spinat og løk i. HVIS panna di kan settes i ovnen vel og merke. Kan den ikke det bør du bruke en kakeform eller noe annet rundt som tåler varme.

Uansett; legg filodeigen i en panne eller form, i hell fyllet oppi. Pakk  filodeigen over, sprinkle med litt olivenolje, og sett deretter panna tilbake på plata i noen minutter, slik at bunnen får stekt seg litt. Du kan løfte litt på paien og se om den begynner å bli gylden under.

Sleng deretter hele panna inn i ovnen (det kan være smart å klippe bort bakepapiret som er overflødig før du gjør dette), og la den steke i ca 20 minutter på 200 grader. Pass på i begynnelsen, om filodeigen stekes for kjapt kan du legge bakepapir over også.

Nyt luktene som sprer seg i leiligheta, og når paien er klar serverer du den med en enkel salat av cherrytomater, agurk og rødløk -sleng på litt god balsamico om du har det også.

N-A-M. Jeg lover dere, dette er så godt ass! Og den kan heeelt fint fryses, så lag hele porsjonen selv om det bare er du selv som skal spise.  Fyllet kan du naturligvis variere, jeg driver allerede og planlegger etpar andre kombinasjoner.

Oh my pie! Kjærleik ved første tygg.♥

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s